Monday, 12 March 2012

"jahannam" atau "jannah"Assalamualaikum teman2 sekalian....


Jahannam atau Jannah????sudah tentulah semua orang nakkan "Jannah".Jika kita nakkan Jannah adakah kita cukup amalan untuk ke sana????


     Cuba kita muhasabah diri kita.Bukankah tertulis dalam Alquran tentang ciri-ciri ahli "Jannah".Firman Allah:sesungguhnya barangsiapa yang akan kembali pada Allah,dalam keadaan melanggar hukum,maka untuknya neraka jahannam,iaitu mati pun tidak,hidup pun tidak(sungguh menakutkan azab neraka,terus menerus di azab).Dan barangsiapa yang kebali pada Tuhannya,dalam keadaan beriman,dan ia telah melaksanakan amal-amal soleh,maka orang-orang ini,untuk mereka darjat dan martabat yang tinggi dan mulia disisi Allah.Iaitu syurga-syurga yang mengalir sungai,dan kekal mereka didalamnya,dan itulah balasan bagi mereka yang mesucikan diri.
     Jadi kita patut tahu jika kita melanggar perintah Allah,maka tidak terciumlah bau syurga apatah lagi memasukinya.Sebaliknya kita akan masuk ke"Jahannam".
     Berkejar-kejarlah kita membuat amal soleh,bukannya berkejar-kejar membuat maksiat.oleh itu,renung-renungkanlah kita bersama...


Yang baik itu datangnya daripada Allah dan yang buruk dan kurang itu datangnya dari kesilapan dan kesalahan idah sendiri....  

No comments:

Post a Comment